Get Appointment

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
  • martijn@pixelwebdesign.nl
  • +(123)-45- 7890

Textielbedrukking

Textielbedrukking: welke techniek kies je?

Wil jij textiele items laten bedrukken? Dit kan door zeefdruk, transferdruk, DTG of borduren. Maar wat is eigenlijk het verschil? 

Textiel bedrukken door zeefdruk, transferdruk, DTG of borduren?

Wanneer je textiel wilt laten bedrukken, zijn er vier technieken die veel voorkomen: zeefdruk, transferdruk, DTG en borduren. Alle vier deze technieken hebben zo hun voor- en nadelen, waarbij er natuurlijk goed gekeken moet worden naar het uiteindelijke doel waarvoor het textiel wordt gebruikt. De ene techniek is niet per se beter dan de ander, het hangt erg af van de wensen en behoefte die je hebt voor de desbetreffende textiel items. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kleuren dat in de bedrukking meegenomen moeten worden, hoe duurzaam het item moet zijn en hoeveel items je bedrukt wilt hebben. Lees hieronder meer over (de voordelen van) deze verschillende technieken.

Voordelen van druktechniek ‘zeefdruk’

De naam zegt het eigenlijk al: bij zeefdruk wordt er een in een zeef een sjabloon gehaald, waar (in combinatie met o.a. een belichtingstafel) inkt doorheen gedrukt wordt. Dit maakt het een duurdere techniek wanneer je een laag aantal items wilt bedrukken; de opstartkosten zijn hoog omdat de zeef gemaakt moet worden. Doordat de inkt in het textiel gedrukt wordt, hecht het zich goed, je voelt de bedrukking niet zitten omdat het één wordt met het textiele item. Dit maakt de druktechniek duurzaam: de kleuren blijven lang en goed zitten en de bedrukking zal niet snel beschadigen.

Kortom: de geschikte techniek wanneer je een hoge oplage wilt, voor duurzaam gebruik wilt gaan (bijvoorbeeld werkkleding die dagelijks gedragen wordt) en weinig kleuren in je bedrukking nodig hebt.

Voordelen van druktechniek ‘transferdruk’

Bij transferdruk wordt de bedrukking eerst gereed gemaakt als een soort print die wordt uitgesneden tot de gewenste bedrukking. Vervolgens wordt dit met een pers op hoge temperatuur op het textiel gedrukt. Doordat de bedrukking er letterlijk op gedrukt wordt, kun je de bedrukking voelen op het textiel. De kosten die aan deze druktechniek gebonden zijn, zijn vrij lineair aan de oplage: voor ieder item moet immers hetzelfde werk gedaan worden (niet zoals bij de zeefdruktechniek dat het zeef sjabloon maar één keer gemaakt hoeft te worden). Doordat de bedrukking op het textiel zit, zal het zijn kleur minder lang behouden en kan de bedrukking beschadigen.

Kortom: de geschikte techniek wanneer je veel kleuren nodig hebt in een wat simpeler design in een lage oplage en voor beperkt gebruik.

Voordelen van techniek ‘DTG’

DTG is een vrij nieuwe en opkomende druktechniek die staat voor Direct to Garment. Bij deze techniek wordt de gewenste tekst en/ of afbeelding en logo direct op het textiel geprint met een speciale printer. Deze printer is gemaakt om afbeeldingen en teksten van een zeer hoge resolutie te kunnen printen op textiel, waarbij de kleurmogelijkheden (zo goed als) onbeperkt zijn. Het design dat op het textiel moet komen wordt rechtstreeks naar de printer gestuurd, waar dus alleen het textiel nog (handmatig) in geplaatst moet worden. De opstartkosten zijn dus minimaal, maar wanneer je in grotere oplage wilt drukken is het behoorlijk tijd- en arbeidsintensief. Daarbij moet er wel rekening gehouden worden met het materiaal van het textiel (voorkeur voor katoen) en de kleur, op donkere kleuren kan minder goed geprint worden dan op lichtere kleuren textiel.

Kortom: de geschikte methode als je in een kleine oplage met een gedetailleerd design textiel wilt bedrukken op een lichte ondergrond.

Voordelen van techniek ‘borduren’

Naast DTG en zeef- en transferdruk, kun je er ook voor kiezen om op textiel te borduren. Hiervoor wordt er een borduurkaart gemaakt waarin het ontwerp (van bijvoorbeeld jouw logo) van de bedrukking gemaakt wordt. Met deze borduurkaart en onze machines wordt het vervolgens op het textiel geplaatst. Doordat er eerst een borduurkaart gemaakt moet worden, is deze techniek voordeliger wanneer je een grotere oplage nodig hebt. Met het borduurwerk geef je je textiel een luxe uitstraling, dat lang meegaat: het beschadigd niet snel en zal niet snel vervagen (ook niet bij meervoudig wassen en strijken). Daarbij moet er wel rekening gehouden worden met hetgeen wat je op het textiel gedrukt wilt hebben en op wat voor soort textiel: de bedrukking moet geen al te kleine details/ letters bevatten anders wordt het onduidelijk en er kan alleen voor borduren gekozen worden op wat dikker textiel.

Kortom: de geschikte kwalitatieve en luxueuze techniek voor wat dikkere textiele items die lang mee moeten gaan, bij voorkeur in grotere oplage ivm de kosten die hieraan gebonden zijn.

Wil je meer informatie over textiel druktechnieken?

Wil je meer informatie over de verschillende druktechnieken? Of wil je weten welke van deze technieken het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Divers assortiment voor bedrukking

Binnen ons assortiment vallen diverse textiele items die bedrukt kunnen worden.

Gepersonaliseerde bedrukkingen

Kies voor een bedrukking die past bij jouw huisstijl om het persoonlijk te maken.

Snelle levering

Snelle bedrukking en levering is mogelijk door onze 24 uurs levering. Neem hiervoor wel eerst contact met ons op.